Se incarca...

Stimati clienti!
Din cauza numarului foarte mare de comenzi primite in ultima perioada, durata de procesare a unei comenzi poate sa ajunga la 4 zile!
Va multumim pentru intelegere!

Urmatoarea incarcare din fabrica Cersanit este programata pe 26 Septembrie! Ultima zi pentru plasare comanda pentru incarcare 26 Septembrie este de Miercuri 23 Septembrie ora 9! Comenzile sosite dupa aceasta data se vor procesa pentru incarcarea urmatoare!

Soba din teracota - introducere in sobele din teracota

Ce este teracota?
Teracota este un amestec de argila cu alte agregate (nisip, caolin etc.). Placile din teracota sunt realizate prin presare mecanica, apoi uscate treptat. Dupa uscare placile din teracota se pot glazura utilizand oxizi metalici de diferite culori (maro, alb verde etc.). Dupa aceea placile din teracota trec la procesul de coacere treptata, intr-un cuptor. Temperatura de coacere depinde foarte mult de oxidul folosit, astfel culorile inchise (ex. culoarea maro) se obtin la temperaturi mai mici, iar culorile deschise se obtin la temperatura mai mari si chiar de coaceri mai multe (ex. culoarea alb).

Sobe teracota Utilul

Sobele din teracota sunt realizate din cahlele din teracota glazurate in diferite culori si cu diferite modele.

Sobele din teracota sunt aparate destinate incalzirii locuintelor, fabricate din materiale ce au transmitere a caldurii, utilizand toate cele 3 moduri: A. conductivitate termica, B. Convectie si C. Radiatie.

A. Conductivitatea termica
Cand caldura se transmite intre particulele de material in relativa imobilitate, fenomenul se numeste conductivitate. Caracterizeaza mai ales materialele solide dar si fluidele in relative imobilitate. Din punct de vedere al conductivitatii termice materialele se impart in:
- conductivitate termica mare: metalele ex. cupru , aur
- conductivitate termica medie: piatra, argila, beton 
- conductivitate mica: sticla, lemn etc.
Cu cat materialul este mai bun conductor termic are coeficientul de conductivitate termica mai mare.
Incalzirea sobei din teracota cu ajutorul conductivitatii termice se realizeaza intre sursa de foc si peretele sobei din teracota.
Conductivitate termica soba teracota
B. Convectia - in aer si in general in gaze caldura se transmite prin convectie. Particulele de gaz incalzite se dilata, devin mai usoare si se ridica, locul lor este preluat de particule mai reci. Particulele mai usoare duc caldura cu ele si o cedeaza suprafetelor solide cu care vin in contact. Acest fenomen se numeste transfer de caldura prin convectie. Procesul se intampla in acelasi mod si invers, suprafata solida calda cedand aerului mai rece in miscare. Cantitatea de caldura cedata depinde de diferenta de temperatura dintra suprafata si aer, marimea suprafetei si timpul de transfer. Incalzirea cu ajutorul convectiei se realizeaza de catre curentii de aer incalziti de catre soba din teracota.
Convectie soba teracota
C. Radiatia - Prin radiatie se intelege transmiterea de caldura care aer loc astfel: caldura trece de la un corp la altul fara sa incalzeasca mediul prin care trece. Astfel soarele incalzeste pamantul fara a incalzi straturile superficiale de aer prin care trec radiatiile. Radiatiile termice sunt invizibile. Orice corp cald emite radiatii termice, chiar si omul. Corpurile absorb o parte a radiatiilor termice, iar alta parte o reflecta. Corpurile de culoare inchisa (de exemplu corpurile negre) si cu suprafata neregulata absorb mai multa caldura decat cele de culoare inchisa si suprafata lucie.
Fiecare corp radiaza atata caldura cat este capabil sa absoarba. Suprafetele deschise si lucii radiaza mai putin decat cele inchise si neregulate. Soba din teracota incalzeste toate celelalte corpuri din camera cu ajutorul radiatiei termice.
Radiatie soba teracota

La Utilul gasesti cea mai bogata gama de cahle din teracota destinata constructiei de sobe din teracota. Daca ai nevoie de consiliere profesionala legata de constructie sobelor din teracota te asteptam la noi.

Galerie foto

Produse recomandate

Stalp soba teracota Bizantin Alb

43,00 lei

Adauga in cos
Stalp soba teracota Trandafir Savana

30,00 lei

Adauga in cos
Placa soba teracota Stejar Maro

13,50 lei

Adauga in cos
Stalp soba teracota Stejar Maro

21,00 lei

Adauga in cos
Placa soba teracota Trandafir Savana

16,00 lei

Adauga in cos
Placa soba teracota Bizantin Alb

23,00 lei

Adauga in cos

Articole asemanatoare

Stiai ca eficienta termica a unei sobe pe lemne depinde, printre altele, si de vopseaua folosita pentru cahle? Descopera in acest articol cum sa alegi cea mai bun...