Se incarca...

Stimati clienti!
Din cauza numarului foarte mare de comenzi primite in ultima perioada, durata de procesare a unei comenzi poate sa ajunga la 4 zile!
Va multumim pentru intelegere!

Urmatoarea incarcare din fabrica Cersanit este programata pe 26 Septembrie! Ultima zi pentru plasare comanda pentru incarcare 26 Septembrie este de Miercuri 23 Septembrie ora 9! Comenzile sosite dupa aceasta data se vor procesa pentru incarcarea urmatoare!

Cum alegi un calorifer din otel

Cum sa alegi un calorifer din otel potrivit?

Caloriferul din otel reprezinta cea mai des intalnita solutie destinata incalzirii camerelor de locuit, dar si a bailor, deoarece ofera un raport optim intre puterea de incalzire si pretul total.

Caloriferele din otel sunt realizate din tabla din otel tras la rece, grosimea tablei avand, de obicei, intre 1.00 - 1.25 mm. Suprafata interioara este tratata chimic si anticalcar prin fosfatare, iar suprafata exterioara este vopsita in camp electrostatic, epoxidata si tratata la temperaturi de peste 200 grade Celsius.

In mod standard, caloriferele din otel sunt vopsite in alb RAL 9016 sau RAL 9010, fiind insa disponibile si in alte culori (in functie de specificatiile fiecarui client in parte).

Principalele avantaje ale caloriferelor din otel

●       eficienta ridicata de transfer termic;

●       durata de viata ridicata, de pana la 20 de ani;

●       greutate redusa;

●       instalare facila;

●       variatate mare de forme si dimensiuni;

●       pret redus.

Criteriile de clasificare ale caloriferelor realizate din otel

Pe piata exista numeroase tipuri de calorifere din otel, insa, pentru a le putea distinge mai usor, ele au fost clasificate de specialisti in functie de urmatoarele criterii.

A. Clasificarea caloriferelor din otel in functie de modul constructiv


Caloriferele din otel se pot instala in orice camera din locuinta, insa pentru medii umede acestea necesita o tratare termica speciala. Pentru incalzirea camerelor de locuit, cum ar fi livingul, dormitorul, holul sau bucataria, se recomanda montarea caloriferelor din otel, tip panou, pentru baie insa fiind mai potrivite caloriferele din otel, tip portprosop.

calorifere otel in functie de modul constructiv

B. Clasificarea caloriferelor din otel in functie de orientare


Avantajul caloriferelor din otel este ca ofera nenumarate posibilitati de montare. Ele se pot monta atat in pozitie orizontala, cat si verticala. Caloriferele din otel verticale ofera avantajul economiei de spatiu, prin prisma montarii pe inaltime. Acestea pot avea inaltimi ce pornesc de la 1600 mm si pana la 2000 mm, fiind disponibile in doua variante: 20K si 22K.

C. Clasificarea caloriferelor din otel in functie de tipul constructiv

Toate caloriferele din otel, de tip panou, au in constructie placi radiante, care reprezinta fetele caloriferelor si aripi de convectie, ce reprezinta schimbatorul de caldura dintre placi.

calorifere otel in functie de numarul placilor radiante

In functie de modul constructiv si de numarul placilor radiante si al aripilor de convectie, calorifere din otel sunt fabricate in urmatoarele variante:

 

●      variante de calorifere din otelcalorifere din otel, tip panou, model 10P – au o placa radianta;

●      calorifere din otel, tip panou, model 11PK – au o placa radianta si un rand de aripi de convectie;

●      calorifere din otel, tip panou, model 20PP – au doua placi radiante;

●      calorifere din otel, tip panou, model 21PKP – au doua placi radiante si un rand de aripi de convectie;

●      calorifere din otel, tip panou, model 22PKKP – au doua placi radiante si doua randuri de aripi de convectie;

●      calorifere din otel, tip panou, model 33PKKPKP – au trei placi radiante si trei randuri de aripi de convectie.


D. Clasificarea caloriferelor din otel in functie de inaltime si lungime

dimensiunile caloriferelor din otel

Inaltimea caloriferelor din otel reprezinta un factor important in procesul alegerii modelului ideal. Dat fiind faptul ca acestea se monteaza, in mod standard, sub nivelul ferestrelor, trebuie sa acordam atentie si acestui factor. Caloriferele din otel de tip panou au inaltimi standard, incepand de la 300 mm pana la 900 mm, insa cele mai des intalnite dimensiuni sunt cele de 300 mm si 600 mm.

In ceea ce priveste lungimile acestora, ele incep de la 300 mm si pot ajunge pana la 3000 mm.


Cum alegi cele mai bune calorifere din otel pentru tine?

Pentru o alegere corecta a caloriferelor din casa trebuie sa ai in 

vedere mai multi factori: destinatia camerei, numarul de pereti exteriori, gradul de izolare al cladirii etc.

In functie de destinatia camerei, poti sa alegi caloriferele de tip panou pentru living, dormitor, hol sau bucatarie, iar pentru sala de baie recomandam alegerea unui calorifer portprosop. Pentru o dimensionare aproximativa se poate utiliza formula de calcul de mai jos:

P (W) = Volum (mc) x Coeficient caloric (Kcal) x Coeficient de corectie (W/mcal)  

Pasi de urmat pentru alegerea celor mai bune calorifere din otel

In alegerea corecta a unui calorifer din otel, tine cont de urmatorii pasi:

●      Calcularea volumului camerei

Cum ajutorul unei rulete, masoara cele 3 dimensiuni ale camerei si noteaza-le pe o foaie de hartie. Folosind un calculator, inmulteste-le pentru a afla volumul total al camerei.

Ex: avem o camera cu lungimea de 4 m, latime de 3 m si o inaltime de 2.5 m. Inmultind cele 3 valori va rezulta un volum de 30 mc.

●      Alegerea coeficientului caloric specific incaperii

In functie de cat de izolata este camera unde se va monta caloriferul este nevoie de un coeficient caloric cu valori cuprinse intre 40 si 70 Kcal/mc. Pentru casele bine izolate se vor utiliza valori intre 40-50 Kcal/mc, iar pentru case mai slab izolate se vor utiliza valori intre 50-70 kcal/mc. Insa, pentru un calcul rapid vom utiliza valoare de 50 Kcal/mc.

●      Transformarea coeficientului caloric in Watt

Puterea oricarui calorifer este exprimata in Watt. Pentru a afla puterea termica cu ajutorului Kcal/mc trebuie sa utilizam factorul de corectie de 1.163 W/mcal.

●      Aflarea puterii termice utilizand formula de calcul

In cazul camerei noastre de 30 mc, utilizand formula de calcul mentionata mai sus, va rezulta urmatoarea putere: 30 mc x 50 kcal/mc x 1.163 W/mcal = 1744.5 W.

Pentru camera noastra avem nevoie de un calorifer sau de mai multe calorifere care au,  insumate, puterea de minim 1745 W.

Factorii de corectie a temperaturii ‒ de luat in considerare in procesul de selectie

De asemenea, in selectarea corecta a modelului de calorifer din otel trebuie sa se tina cont de factorii de corectie a temperaturii:

●      Temperaturile de tur si de retur

In functie de temperatura apei pe tur (care pleaca din centrala) si pe retur (care intra in centrala), caloriferele din otel au puteri diferite. De exemplu un calorifer din otel panou, tip 22x600x1000 are puteri diferite in functie de temperatura apei.

Dupa cum poti observa, diferentele de putere in Watt sunt considerabile, in functie de temperatura apei. 

●      Proprietatile specifice ale camerelor

Nu toate camerele locuintei sunt asemanatoare. De exemplu, o camera cu 2 pereti exteriori se va incalzi mai greu decat una care dispune de un singur perete exterior. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care avem mai multe ferestre in camera. De aceea, vor fi necesare ajustari in ceea ce priveste puterea necesara a caloriferului, in functie de proprietarile fiecarei camere in parte.

De exemplu, in cazul unei camere cu un singur perete exterior este recomandata alegerea unui calorifer cu o putere mai mare cu 10%. Daca aceasta dispune de doi pereti exteriori, se va opta pentru un calorifer cu o putere cu 20% mai mare. 

Luand in calcul toate aceste aspecte si criterii, puteti intocmi un top al caloriferelor din otel potrivite pentru fiecare camera in parte, urmand ca, ulterior, sa il alegi pe cel mai potrivit.

Galerie foto

Produse recomandate

Articole asemanatoare

De-a lungul anilor am primit numeroase intrebari referitoare la instalatia termica. Multe dintre ele au vizat alegerea centralei si, desigur, a caloriferelor, dar...
Poate te intrebi de ce sa iti iei o pompa de caldura Eldom. Acest articol te va informa de ce pompele de caldura Eldom reprezinta o solutie de incalzire de luat i...
Pe langa clasicele boilere electrice ce incalzesc apa cu ajutorul rezistentelor, acum poti gasi pe piata si pompe de caldura aer-apa. In acest articol iti prezent...
Noile Instante apa calda E41 si E71 de la Eldom
Panourile solare pentru incalzire ACM Eldom reprezinta cea mai ieftina solutie de incalzire a apei calde
CONTROL DIGITAL INTELIGENT inovator prin display TFT color, elegant de 1.8". PROGRAMATOR SAPTĂMANAL - puteti programa regimul de funcţionare al convectorului,...