Se incarca...

Stimati clienti!
Din cauza numarului foarte mare de comenzi primite in ultima perioada, durata de procesare a unei comenzi poate sa ajunga la 4 zile!
Va multumim pentru intelegere!

Urmatoarea incarcare din fabrica Cersanit este programata pe 26 Septembrie! Ultima zi pentru plasare comanda pentru incarcare 26 Septembrie este de Miercuri 23 Septembrie ora 9! Comenzile sosite dupa aceasta data se vor procesa pentru incarcarea urmatoare!

Cat curent consuma o pompa de caldura aer apa si cum functioneaza?

Destinate incalzirii locuintelor, pompele de caldura sunt dispozitive care functioneaza pe principiul transferului de caldura. Acestea se deosebesc intre ele in functie de sursa din care este transferata caldura, in momentul de fata existand trei tipuri de astfel de pompe: sol-apa, apa-apa si aer-apa.

Modelele aer-apa sunt cele mai populare dintre acestea, avand avantaje precum: se integreaza usor cu sistemele de incalzire existente (care functioneaza pe baza de combustibili), ofera si apa calda menajera, necesita o investitie redusa, se monteaza extrem de repede, sunt ideale si pentru constructiile in care spatiul este limitat si nu necesita o intretinere speciala. Desigur, pentru a avea toate aceste avantaje, este important sa alegem cu atentie produsul, de la un brand cu un bun nume pe piata de profil.

Marea majoritate a pompelor de caldura au 3 componente principale: condensator, evaporator si compresor. Prin cele 3 componente circula lichidul de transfer termic. Dar mai multe despre cum functioneaza o pompa de caldura aer-apa sau despre cat curent consuma o pompa de caldura de acest tip vom discuta mai pe larg in cele ce urmeaza.

Cum functioneaza o pompa de caldura aer-apa?

Aerul inconjurator contine caldura chiar si atunci cand temperaturile scad sub zero grade Celsius. Asadar, ne putem folosi de acest lucru cu ajutorul unei pompe de caldura aer-apa, ce extrage in sezonul rece caldura din aer si din apa, cu ajutorul compresorului, urmand ca mai apoi acesta sa o raspandeasca in interiorul locuintei prin intermediul caloriferelor sau a instalatiei din pardoseala. De asemenea, aceasta poate ajuta si in ceea ce priveste apa calda menajera, dovedindu-se o investitie inteleapta, pe termen lung.

In sezonul cald ciclul de mai sus se inverseaza, pompa extragand racorea din aer si introducand-o in locuinta.

In ceea ce priveste eficienta, in cazul acestui tip de dispozitive este aratata de indicatorul COP – cu cat acesta este mai mare, cu atat pompa de caldura este mai eficienta. Desigur, nu doar indicele COP este important in alegere, ci si alti factori, insa despre acestia vom vorbi poate intr-un alt articol (sau daca ai acum nevoie de astfel de informatii, ne poti contacta).

Simplificat, pompele de caldura au acelasi principiu de functionare precum aparatele de aer conditionat, numai ca eficienta lor este mult mai ridicata. Cum functioneaza o pompa de caldura aer-apa se poate observa in schema simplificata de mai jos.

schema functionarea pompa caldura

Din aceasta schema se poate observa ca dispozitivul poate incalzi locuinta, dar o poate si raci, schimband sensul de rotatie a traseului termic. Pompele de caldura ce pot incalzi, dar si raci locuinta, se numesc pompe de caldura reversibile.

Cat curent consuma o pompa de caldura aer-apa?

Daca vrem sa aflam cat curent consuma o pompa de caldura aer apa, este important sa ne raportam la un anumit model. De ce? Pentru ca fiecare produs are propriile caracteristici.

Utilizand acest principiu de functionare, al transferului de caldura, se obtine un randament foarte ridicat, ajungand pana la un COP (Coefficient of performance sau Coeficient de Performanta) de pana la 5.05. Asta se traduce ca pentru fiecare W de curent electric utilizat, rezulta o caldura de 5 W.


Tabelul COP Pompe caldura ELDOM*
 Model ELDOM HPS-11 ELDOM HPS-13 ELDOM HPS-19 
 Putere MIN/MAX incalzire (kW)4.67 / 11.54.2 / 12.67.9 / 19
 Consum MIN/MAX incalzire (W) 915 / 3029926 / 3072  1821 / 5161
 COP MIN/MAX (W/W) 3.82 / 5.05 3.89 / 4.77 3.7 / 4.33

*conditii incalzire intrare/iesire apa: 30/35 C, temperatura ambient 7/6 C

Analizand tabelul de mai sus putem observa ca un model Eldom HPS 11, cu o putere incadrata in intervalul 4.67-11.5 kW si un COP de pana la 5.05 W/W, are un consum mediu, ce poate varia de la 915 W, la 13029 W. Comparativ, un model HPS 19, cu o putere de maxim 19 kW si un COP mediu de 4 W/W, consuma mai mult, intre 1821 W si 5161 W.

Pentru racire, valorile de performanta sunt mereu un pic mai mici, deoarece este mai greu sa racesti decat sa incalzesti apa.

Un avantaj important al pompelor de caldura este acela ca se pot utiliza pentru toate sistemele de incalzire: incalzire cu ajutorul caloriferelor, incalzire prin pardoseala, incalzire cu ventiloconvectoare etc.

montaj pompa caldura Eldom

Articole asemanatoare

De-a lungul anilor am primit numeroase intrebari referitoare la instalatia termica. Multe dintre ele au vizat alegerea centralei si, desigur, a caloriferelor, dar...
Pe langa clasicele boilere electrice ce incalzesc apa cu ajutorul rezistentelor, acum poti gasi pe piata si pompe de caldura aer-apa. In acest articol iti prezent...
Utilul iti ofera cateva sfaturi precise privind alegerea corecta a unui calorifer din otel. Citeste aici!
Noile Instante apa calda E41 si E71 de la Eldom
Panourile solare pentru incalzire ACM Eldom reprezinta cea mai ieftina solutie de incalzire a apei calde
CONTROL DIGITAL INTELIGENT inovator prin display TFT color, elegant de 1.8". PROGRAMATOR SAPTĂMANAL - puteti programa regimul de funcţionare al convectorului,...