Se incarca...

Stimati clienti!
Din cauza numarului foarte mare de comenzi primite in ultima perioada, durata de procesare a unei comenzi poate sa ajunga la 4 zile!
Va multumim pentru intelegere!

Urmatoarea incarcare din fabrica Cersanit este programata pe 31 Octombrie! Ultima zi pentru plasare comanda pentru incarcare 31 Octombrie este de Miercuri 28 Octombrie ora 9! Comenzile sosite dupa aceasta data se vor procesa pentru incarcarea urmatoare!

Boiler electric sau pe lemne? Care sunt diferentele?

Locuitorii capitalei au de suferit uneori din cauza defectiunilor aparute la reteaua de termoficare. Lipsa caldurii si a apei calde creeaza un disconfort urias, mai ales atunci cand perioada de intrerupere a agentului termic se prelungeste mai multe zile. Din fericire, in ziua de astazi exista solutii eficiente, asa cum sunt boilerele, datorita carora putem sa avem apa calda in permanenta, independent de reteaua publica!

Indiferent daca vorbim despre un boiler electric sau pe lemne, acesta reprezinta o modalitate rapida de a beneficia de apa calda in flux continuu. Probabil ca printre cititorii nostri sunt si persoane care se confrunta pentru prima data cu problema lipsei apei calde si care vor sa gaseasca o rezolvare, insa nu stiu ce este boilerul si care este principiul sau de functionare.

Ei bine, un boiler este, de regula, format din: aerisitor, un dop cu anod de magneziu, doua supape de unic sens, un termometru si un termostat, corpul propriu-zis al acestuia, un vas de expansiune, o pompa, o supapa de siguranta si, in cele din urma, un robinet de golire. In mod cert, in functie de tipul boilerului, pot exista piese si componente aditionale, adaptate modului unic de functionare al fiecarui model.

Tipuri de boilere existente pe piata

Tipurile de boilere existente pe piata de specialitate se diferentiaza in functie de urmatoarele criterii:

  1. Combustibilul folosit:

●     boilere electrice;

●     boilere termoelectrice;

●     boilere pe gaz;

●     boilere pe lemne.

  1. Modul de instalare

●     boilere verticale;

●     boilere orizontale;

●     boilere deasupra sau sub chiuveta.

  1. Numarul de serpentine

●     boilere cu o serpentina;

●     boilere cu doua serpentine;

●     boilere cu trei serpentine.

  1. Capacitatea/volumul

Exista mai multe variante (avand capacitatea cuprinsa intre 10 si 150 de litri), care trebuie alese in functie de tipul cladirii in care vor fi instalate si de numarul de persoane care vor folosi apa incalzita de boiler. 
De data aceasta, ne vom opri asupra boilerelor electrice si pe lemne, explicand care sunt diferentele dintre ele si in ce cazuri sunt recomandate.

Boilerul electric si cel pe lemne diferente

Pentru a putea mentiona diferentele existente intre cele doua modele, vom vorbi mai intai despre principiul lor de functionare.

Boilerul pe lemne este, de regula, format din doua componente de baza: focarul (in care se face focul pentru a incalzi apa) si boilerul propriu-zis (in care este depozitata apa de incalzire). De asemenea, dispune de doua racorduri: unul de intrare a apei reci si unul de iesire a apei calde.

Pentru a functiona, racordul de apa rece trebuie conectat la o sursa de apa (hidrofor, conducta de retea). Arderea lemnelor in focar degaja caldura, care este condusa catre cosul de fum. Este posibil ca in aceasta etapa sa apara condensul, mai exact sa se formeze picaturi de apa care cad in camera de ardere, fenomen care insa va disparea de indata ce apa din boiler se incalzeste.

Boilerul electric este, in general, dotat cu o cuva colectoare, care incalzeste apa cu ajutorul unor elementi electrici aflati in interiorul acesteia. Pentru ca apa din cuva sa se mentina la o temperatura constanta, boilerul trebuie tinut in priza in permanenta.

Acum, ne putem da seama, din descrierea principiului de functionare, care sunt diferentele intre cele doua. In primul rand, este vorba despre situatiile in care pot fi utilizate.

Functionand pe baza de caldura degajata in urma arderii lemnelor, boilerul pe lemne este folosit cel mai des in zonele rurale, unde nu exista retea de gaze. La polul opus, boilerul electric poate fi montat in orice spatiu care permite conectarea la curent electric. Ambele modele sunt solutii eficiente de incalzire a apei, dar, spre deosebire de centralele termice, au dezavantajul ca ofera o anumita cantitate de apa calda intr-un ciclu de functionare.

O alta diferenta se refera la timpul necesar pentru incalzirea apei. Astfel, daca optati pentru un boiler pe lemne, va trebui sa asteptati chiar si patru ore pentru a avea apa calda. In schimb, in cazul alegerii unui boiler electric, timpul de incalzire a apei se poate reduce la jumatate – depinde de puterea aparatului.

Desigur, intre cele doua modele exista diferente si in privinta capacitatii de stocare a apei, puterii si presiunii. De exemplu, pentru casele de la curte se recomanda boilere electrice cu presiune mare, pentru ca apa sa poata ajunge in toate punctele necesare.

De asemenea, este bine de stiut ca, daca va veti orienta spre un boiler cu functii suplimentare de reglare a temperaturii apei, veti vedea imediat diferenta in ceea ce priveste functionalitatea aparatului.

Asadar, raspunsul la intrebarea ce model este mai bun – un boiler electric sau unul pe lemne? este unul cat se poate de personal si depinde de necesitati, de bugetul disponibil si de zona in care locuiti.


Articole asemanatoare

In prezentul articol ne vom concentra asupra unui criteriu de selectie extrem de important, prea putin mentionat insa in articolele din online ce vizeaza alegerea...
Caloriferele din aluminiu si cele din otel - fiecare are avantaje si dezavantaje, ceea ce te poate pune in dificultate. Daca nu stii ce tip de calorifer ar trebui...
Semineul din living este elementul care ofera personalitate si intimitate spatiului in care primesti oaspetii si in care socializezi cu prietenii. Afla in acest a...